ANTONIO CARLOS JOBIM – Bossa Nova’yı Yaratan Öncülerden…

#alttext#
Bruni’nin Çizdiği Bir İllüstrasyon

“Köle gibi çalış; bir hükümdar gibi buyur; bir tanrı gibi yarat”
Constantin Brâncuşi

Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim, (d. 25 Ocak 1927, Rio de Janeiro; ö. 8 Aralık 1994 New York) Tom Jobim adıyla da anılan Brezilyalı besteci, yorumcu, piyanist, gitaristtir. Vinicius de Moraes ile João Gilberto ile birlikte Bossa Nova akımını yaratan öncülerdendir. 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden sayılmaktadır. Adı aynı zamanda Rio de Janeiro’nun Galeão Havaalanı’na verilmiştir.

İlk kez Black Orpheus piyesi ile filmi için yaptığı bestelerle ünlenmiştir. 1964’de Grammy Ödülü alan Stan Getz/ Gilberto albümü hem Jobim’in kariyerinde hem de Bossa Nova tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Bestelerinin birçoğu önemli Jazz standartları arasına girmiş, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Elis Regina gibi dünyaca ünlü yorumcularca söylenmiştir.

En ünlü besteleri arasında “Garota de Ipanema/ İpanemalı kız”, “Aguas de Marco/ Mart suları”, “Desafinado/ Detone” ile “Tristeza/ Hüzün” sayılabilir.

Bossa Nova: 60’lı yılların gözde müzik türüdür. Aslında çok başarılı bir ticari kampanya idi. Örnekse sönmekte olan Birstan Getz’i bile kurtardı. Ancak ciddi jazz sanatçılarının da el atmasıyla çok güzel yapıtlar verildi. Eski Türk filmlerinde de sık sık pavyonlarda Bossa Nova ile dans edilir.

50’li yillarin sonlarına doğru samba ile jazz’in bir karışımı olarak doğdu Bossa Nova. Bossa Portekizce’de çıkıntı anlamına gelir. Deyim olarak beyindeki yetenek belirtisi gri hücrelerden oluşan çıkıntılar için kullanılır. Bu bağlamda “yeni yetenek” anlamına gelir. bu sözü ilk olarak Tom Jobim, João Gilberto’nun albümünde kullanmistir…

Jazz ile akrabalığı yüzünden Bossa Nova’da sözler, armoni ile ritim Brezilya’nin o zamanki revaçta olan müziği samba’dan daha akıllıca, daha düzeyliydi. Vokal performansı daha vurguluydu. Tom Jobim, Vinicius de Moraes ile Rio de Janeiro’nun güneyindeki genç sanatçılar bu akımın ilk temsilcisi oldular. Stan Getz ile kari koca Astrud &Joao Gilberto birlikteliği Amerika’da bu türün yayilmasinda büyük öncülük yaptı. The Girl From Ipanema 4 grammy ödülü kazandı. Radyolarda Beatles’in Yesterday’indan sonra en çok çalınan ikinci parça oldu.

BESTELERİ :

A Felicidade
Agua de Beber
As Praias Desertas
Águas de Março (Waters of March)
Chega de Saudade (No More Blues)
Corcovado (Quiet Nights of Quiet Stars)
Desafinado (Slightly Out of Tune)
Dindi
Favela
Garota de Ipanema (The Girl From Ipanema)
Insensatez (How Insensitive)
Inútil Paisagem (If You Never Come to Me)
Look to the Sky
Meditação (Meditation)
O Amor Em Paz (Once I Loved)
Passarim
Sabia
Samba de Uma Nota Só (One Note Samba)
So Danço Samba
Só Tinha De Ser Com Você
Se Todos Fossem Iguais A Você (Someone to Light Up My Life)
Triste
Vivo Sonhando(Dreamer)
Vou te Contar (Wave)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>