KABLOSUZ ELEKTRİK ENERJİSİ AKTARIMI ile Bunun Yapay Kalb Uygulamasındaki Önemi….

C142352.gif

“Peki yeni doğmuş bir bebeğin dünyaya faydası nedir?”.
MICHAEL FARADAY

Bir noktadan ötekine kablosuz enerji aktarımı fikri, bu yönde çalışanların kafalarını yormalarına eskidenberi neden olmuştur.

● Önce 1820 yılında André-Marie Ampère, elektrik akımının bir magnetik alan oluşturduğunu açıklayan Ampère Yasasını buldu.

Michael Faraday, 1831 de indüksiyon yasasını ortaya koydu.

Heinrich Rudolf Hertz, 1999 de magnetik radiasyonun varlığını doğruladı.

Nikola Tesla, 1893 te bir ampulün kablo bağlantısı olmaksızın yanabileceğini gösterdi.

● Gene Nikola Tesla, 1896 da elektrk enerjisini kablosuz olarak 48 km öteye aktardı.

Prof. Don Otto, 1971 de endüksiyon güçle hareket edebilen bir küçük araba geliştirdi.

● Yeni Zelanda, Auckland Üniversitesinden Prof. John Boys başkanlığında bir grup bilim adamı indüktif gücün aktarılabileceğini 1988 de gösterdiler. İlk prototip kablosuz güç kaynağını yaptılar. Sonra 1990 yılında bu kaynaktan yararlanarak bir dizi aracı hareket ettirmeyi başardılar. Bu araçların her birine ayrı ayrı kumanda edilebiliyordu.

Kablosuz güç kaynağı, kendi frekansında olan ama kendinden uzak bir bobinde, % 40-20 oranında bir kayıpla, kablo bağlantısı olmadan elektrik üretebiliyordu.

Aynı durum ses dalgaları için de geçerlidir. çekilip titreşmeye bırakılan gergin bir telden çıkan ses, daha uzakta bulunan aynı frekanstaki bir teli harekete geçirerek titreşmesine neden olur.

Yukarda açıklanan buluşlardan yararlanılarak, yapay kalb uygulamalarında kablosuz enerji elde edip kullanma olanağına ulaşılabilmiştir (aşağıdaki makalelere bakınız).

Yapay kalbde kanı harete geçirip ileri doğru süren bir pompa ile bu pompayı hareket ettiren bir elektrik motoru vardır. Elektrik motorunun vücut dışındaki bir enerji kaynağına kablo ile bağlı olması çeşitli sakıncaları da beraberinde getirir. Bu bakımdan kalb pompası motorunun vücut dışında bulunan bir indüktif enerji kaynağından, arada kablo kullanmadan, güç alması büyük yarar sağlamaktadır.

İndüktif enerji, yapay kalb alanında iki biçimde kullanıldı.

Yapay kalb pompası, dışardaki bir elektrik kaynağından doğrudan elektriklendi. Ya da kalb pompası yanına bir chargeable pil konuldu. Bu pil dışardaki bir indüktif enerji kaynağından charge edildi. Pil kullanıldığında şimdilik bu pilin 6 – 14 saat aralıklarla yeniden doldurulması gerekmekteydi. Ancak kalb pompası çalışması ön görüldüğünde, burada kullanılacak pil’in bir çok sakınca taşıdığını da akıldan çıkarmamak gerekir.

Tam bu noktada, etki ile elektriklenme magnetik alan yardımıyla yapıldığından, elektro magnetik dalgaların sağlığa zararlı olup olmadığı konusu gündeme getirilerek bir tartışma başlatıldı.

Ancak, bu tartışmayı başlatanlar bizlerin Dünya dediğimiz devasa bir miknatısın üzerinde yaşadığımızı unutmuş görünüyorlar. Eğer magnetik dalgalar zararlı olsa idi, ya dünya yüzünde yaşam kalmazdı ya da dünyamız bir takım sakat mahluklarla dolu olurdu.

Son günlerde her şeyin yaşam için zararlı olduğunu ileri sürmek moda oldu. Bunu ne yazık ki hekimler, yeni birer buluş gibi gösterek yapıyorlar. İnsanları yok yere telaşlandırıyorlar. Çünkü söylenenlerin % 99 u yanlış!… Örnekse, yumurta, balık, tereyağ yemenin yasaklanıp sonradan bu karardan dönülmesi ile atherosclerosis’in nedeninin yanlış açıklanması gibi… Ayrıca kanserin nedenini bilmediğimiz halde, kanserden korunma yollarının önerilmesini de bunlara ekliyebiliriz.

Böyle davranışta bulunmaya çalışan meslekdaşları, herhangi bir fikri ileri sürmeden önce, durup bir parça düşünmeye davet ederim.

—————————————————-

İLGİLİ MAKALELER :

SHIBA KENJI(Hiroshima Univ., Graduate School of Engineering, JPN)   TAKABATAKE MASASHI(Hiroshima Univ., Graduate School of Engineering, JPN)   TSUJI TOSHIO(Hiroshima Univ., Graduate School of Engineering, JPN)   KOSHIJI KOJI(Sci. Univ. of Tokyo, Fac. of Sci. and Technol.)
A Direct-drive Artificial Heart System Using an Ultrasonic Motor
Transactions of the Japanese Society for Medical and Biological Engineering
VOL.43;NO.4;PAGE.677-684(2005)

WEISS, WILLIAM J.; ROSENBERG, GERSON; SNYDER, ALAN J.; RAWHOUSER, MARJORIE; PIERCE, WILLIAM S.; KUSAGAWA, HITOSHI; MEHTA, SANJAY; PROPHET, G. ALLEN; MARLOTTE, JOHN A.; NAZARIAN, RICHARD A.; FORD, SPENCER K.; HICKS, DENNIS L.
Recent Improvements in a Completely Implanted Total Artificial Heart
ASAIO Journal: September/October 1996 – Volume 42 – Issue 5

Gyu Bum Joun   Cho, B.H.
An energy transmission system for an artificial heart using leakageinductance compensation of transcutaneous transformer
Power Electronics, IEEE Transactions
Volume: 13,  Issue: 6
On page(s): 1013-1022

Tofy Mussivand 1 , 2 , Paul J. Hendry 1 , Roy G. Masters 1 , Kevin S. Holmes 1 , Albert Hum 1 Wilbert J. Keon 1
Cardiovascular Devices Division, University of Ottawa Heart Institute, Ottawa, Canada
A Remotely Controlled and Powered Artificial Heart Pump
Artificial Organs
Volume 20 Issue 12, Pages 1314 - 1319

Vandevoorde and R. Puers
Wireless energy transfer for stand-alone systems: a comparison between low and high power applicability
Sensors and Actuators A: Physical
Volume 92, Issues 1-3, 1 August 2001, Pages 305-311

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>