ANTONİO VIVALDI…

#alttext#
“Se questa non piace, non voglio più scrivere di musica.”
(Eğer bunu beğenmediyseniz, ben bir daha müzik yazmıyacağım)
Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi 4 mart 1678’de Venedik’te dünyaya gelmiştir.
İlk müzik eğitimini kemancı olan babasından almıştır.
1693-1703 yılları arasında dinsel eğitim aldı. Bu arada 1696’da St. Mark kilisesinde kemancı olarak çalıştı. 1703’te ilk resmî işine, Venedik’teki dört yetimhaneden biri olan, kızların müzik eğitiminin verildiği, Pio Ospedale della Pietà’da başladı. 1709 yılında bu görevinden ayrılmak zorunda kaldi. Bu dönemde Vivaldi besteci olarak dikkat çekmeye başladı. Op.1 sonat seti 1705 yılında yayımlandı.

1709’da Op.2 keman sonatını Danimarka Kralı IV. Frederik’e adayan Vivaldi, bu sıralarda konçerto yazmaya başlamıştır. Hollandalı yayıncı Estienne Roger, Vivaldi’nin 12 konçertodan oluşan «L’estro Harmonico» adli yapıtını yayımladı. Bu dönemin en etkili müziksel yayını oldu. Almanya dışına hiç çıkmayan Bach’in müziğinin İtalyan yanının oluşmasında önemli bir yeri vardır. 1714’te Vivaldi’nin konçertolarını duyan Quantz, Albinoni ile birlikte Vivaldi’ye konçertoda reform yapmaları için ödenek bağlamıştır.

1723 ile 1724’te Roma’daki karnaval mevsimi için üç opera yazdı. Yine 1723’te Vivaldi, Pieta’nın yöneticileriyle ayda iki konçerto besteleme konusunda anlaştı. 1725’te yazdığı eseri Op. 8, «Il cimento dell’armonico e dell’inventione» ile ünü daha da yayıldı. Bu yıllarda opera sanatçısı Anna Giraud ile ilişkisi başladı.

1737’de görevde yaptığı Ferrara’nın yöneticileriyle Vivaldi arasında sergilenecek operaların seçimi konusunda çıkan anlaşmazlık Vivaldi’nin işinden olmasına yol açtı. Bu olayın ardından Vivaldi, Amsterdam’a yerleşti. 1741’de Graz’da Anna’yı dinlemek için Avusturya’ya yaptığı yolculuğu sırasında Viyana’da konakladığı bir dulun evinde öldü. Hemen aynı gün kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Vivaldi’nin 500’den fazla konçertosu vardır. Farklı enstrümanlardan yararlanmayı çok seviyordu. Hiç kimse viyolonselden solo enstrüman olarak onun yararlandığı kadar yararlanmamıştır. Fransız Barok müziğinde nefesli çalgılar ağırlıktayken, onun müziğinde yaylı çalgılar önem kazanır. 230 keman konçertosunun yanında, flüt, obua, çello, viyola, mandolin konçertoları vardır. Klasik müzikle ilgisi olmayanların bile bildiği Dört Mevsim Konçertosu en sevilen yapıtıdır. Kendisinin 94 tane opera yazdığı bilinmesine karşın bunların sadece 19 tanesi bugün bilinmektedir. yapıtlarının büyük bölümü bugüne ulaşamamıştır. Ancak tek başına «le quattro stagioni» bile Vivaldi’nin büyüklüğünün kanıtıdır.

YAPITLARI :

Vivaldi’nin Amsterdam’da basılmış yapıtları 100 konçerto ile 40 sonattır. Besteciliğindeki yaratıcılık ile çeşitlilik inanılmaz boyuttadır. 94 opera yapıtı olduğu söylenir, ancak bugüne kadar sadece 19 tanesi bilinmektedir. 500 kadar konçerto yazdığı sanılmaktadır.

Vivaldi hayalinde canlandırdığı resimleri müzik haline getirmiştir. Eserlerinde, hayallerine verdiği başrolü açıklayıcı sonelerle destekler. En ünlü yapıtı sayılan Op.8 içerisindeki Dört Mevsim konçertosunda mevsimler kendi özellikleri ile anlatılmıştır. Vivaldi’ni bu görkemli yapıtı uzun yıllar sonra Beethoven’e da esin kaynağı olmuş, Pastoral Senfoni bu biçimde ortaya çıkmıştır.

Konçertoları

II Cımento dell’Armonia a dell’Invenzione, op.8

(Dört Mevsim)

La Cetra, op.9

VI Concerti a flauto traverso, op.10

Çello ve orkestra için konçertolar (RV-398-424)

Mandolin ve orkestra için konçertolar (RV-425)

İkili konçertolar (RV-531-548)

Operaları

Bajazet (RV 703)

Cantone in Utica (RV-705)

Dorilla in Tempo (RV-709)

La fida Ninfa (RV-714)

Giustino (RV-717)

L’Incoronazione di Dario (RV-719)

L’Olimpiade (RV-725)

Orlando finto Pazzo (RV-727)

Orlando furioso (RV-728)

La verita in Cimento (RV-739)

Tito Manlio (RV-738)

Oratoryo

Juditha Triumhans Devicta Holofernis Barbarie

Kaynak : LastFm

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>