Yukardaki gazete kesiği 1Nisan 2009 tarihli Posta Gazetesinden alınmıştır. Bunu biraz zor ama büyüteç kullanarak okumanızı öneririm. Bu gazete haberi aslı olmayan 1 Nisan şakalarından birine benziyor. Ama gerçekse söylenecek bir kaç sözümüz olacak.
Kanadalı araştırmacılar kalb krizini % 50 – 60 oranında önleyen, üçlü etkisi olan bir ilaç geliştirmişler. Bu ağızdan alınabilen ilacın içinde şunlar varmış :
● Yüksek tansiyona etkili madde
● Cholesterolü düşürücü etkili madde
● Aspirin
Bu preparat, Hindistanda 45 – 80 yaş arasında olan kişilerde üç ay süreyle 2 bin 53 kişi üzerinde denenmiş. Deneme öteki tansiyon, cholesterol düşürücü, kalb ritmi üzerine etkili ilaçlar karşısında yapılmış.
● Önce ilacın içinde bulunduğu söylenen aspirini bir tarafa koyalım. Çünkü aspirin uygun dozda alınırsa gerçekten damar içinde pıhtı oluşumuna etkili olarak kalb krizini önleyebilir. Bu herkesçe bilinen bir gerçektir.
● Yüksek tansiyona karşı kullanılan ilaçlar arteryel tansiyonun düşmesine neden olurlar. Eğer tansiyonu normal olan, demek ki hipertansiyon hastası olmayan birine verilirseler kişinin tansiyonunu çok aşağılara düşmesine neden olarak baygınlık nöbetlerine yol açarlar. Dahası kişinin ayağa kalkacak hali kalmaz.
Öte yandan kalb krizine yol açan koroner arter hastalığı, atherosclerosis sonucu ortaya çıkmaktadır. Atherosclerosis ile yüksek tansiyon hastalığının nedenleri birbirinden çok farklıdır. Her koroner hastasında yüksek tansiyon olmaz. Varsa bu bir rastlantıdır.
● Atherosclerosis hastalığına yol açan nedenin bir Gene olduğu bu günkü günde araştırmalar sonucu bulunarak açıklanmıştır. Bundan ötürü atheroma plaklarını yapan cholesterol’ün orada bulunması neden değil, ama bir sonuçtur. Bundan ötürü kandaki cholesterol düzeyinin atherosclerosis ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Ne yazık ki halk yanlış bilgilendirme yüzünden anonim bir cholesterol nörozu içine sokulmuştur.
Bu yukarda söylediklerimizi bütün hekimlerin bilmesi gerekir.
Ayrıca ilacın karşı olarak denenen etkili maddeler içinde aspirimnden söz edilmemektedir. Eğer ilaç aspirine karşı denenseydi etkinin aynı olduğu görülecek, adı geçen öteki maddelere gerek olmadığı anlaşılacaktı.
Haber doğruysa, bir grup kendine araştırmacı diyen ün dişkünü kişi, sırf yapmış olmak için bir araştırma gerçekleştirmiş, yanlış sonuçlar doğru olarak algılanmış ya da mahsus öyle gösterilmiştir. Özetle “abesle iştigal” edilerek boşuna zaman tüketilmiştir.
Bizim asıl merak ettiğimiz konu, ABD Gıda ile ilaç departmanının (FDA) bu preparat için vereceği hükümdür.
Biz gene de bu haberin 1 Nisan şakası olduğunu zannediyoruz, öyle olmasını diliyoruz. Tersi durumda olay, evrensel olumlu insan zekası ile bilgisini hiçe saymaktan öte bir şey değildir.