SAĞLIĞI TEHDİT EDEN ÖNEMLİ KANDIRMACALAR…

Daha once de belirttiğimiz gibi, beslenme, kan kolesterolü düzeyi, günlük su gereksinimi gibi konularda, halkımıza bazı yanlış düşünce ile öneriler sürekli olarak varilmekte. Bunu, daha çok media aracılığıyla yapıyorlar. Sokaktaki adam da bilimsel yayınları izleyemediği, buna gerek te olmadığı için, bu fikirlere kapılıp gidiyor.

Ancak, burada dikkati çeken bir nokta daha var. Hekimler, diyetisyenler, sağlık kuruluşları da, halka farklı bir şeyler söylemiyor… Örnekse, yağ’lar için yapılan reklamların aynını onlar da yineleyebiliyor. Bunu, yağların beyin için, sinirlerde uyarı iletimi için, özetle insan zekası için, ne denli zararlı olduğunu, bile bile yapabiliyorlar.

Bu bir bilgisizlik sonucu mu, yoksa, bazı çıkarlar doğrultusunda, özellikle yapılan bir şey midir?… Neden, bilimsel gerçeklerin dışındaki söylemlerle, halk bir yanlış doğrultuya yönlendirilmeye çalışılıyor?… Bundaki gerçek neden nedir?… Bu soruların yanıtlarını alabilmeliyiz.

İşn önemli yönü, bu yanıltmada başarıya(!) da ulaşılıyor. Belki, ilerdeki günlerden birinde, içine düşürüldüğümüz bu kısırdöngü sarmalından kurtulur, çıkarız. Çıkmamız da gerekir. Çünkü üzerinde yürünmekte olan yol, bir değil, bir çok kuşağı birden, kötü yönde etkileyecek sonuçlara götürecektir, Bu yoldan dönmek için biraz zeka, biraz doğru bilgi, biraz da iyi niyet gerekiyor.

Burada, topluma verilen zarar, neredeyse uyuşturucularınkine eşittir. Ancak arada bir fark var : Bu işi yürütmek, tümüyle yasaldır!..

Şimdi, hiçbir eklenti yapmadan, Hekimce Dergisinden üç aktarmayı sunuyorum. Son karar okuyucunundur.

Birinci Makale :

Kolesterolü artırdığı için yumurtadan, şişmanlattığı için karbonhidratlardan uzak durmalı ya da günde 8 bardak su içmeli gibi beslenme önerilerinin doğruluğu tartışılıyor.

Reuters ajansına bilgi veren Doğu Washington Üniversitesinden fizyolog Wendy Repovich, yumurtanın sarısında bulunan kolesterol miktarının sağlık riski yaratacak oranda olmadığını söyledi.

Çoğu kişinin bu nedenle yumurtadan uzak durduğunu belirten Repovich, kalp-damar rahatsızlığı bulunanlarda doktorun yumurtadan uzak durulmasını tavsiye edebileceğini, ancak günde bir ya da iki yumurta yemenin kolesterol düzeyinde farklılık yarattığını gösteren araştırmalar bütünü olmadığını belirtti.

Diyetlerden çıkarılan karbonhidratların şişmanlattığı konusundaysa Repovich, ortalama ölçülerde karbonhidratın doğrudan kilo artışına neden olmadığını söyledi.

Repovich, günde sekiz bardak su içme önerilerine ilişkin olarak da günlük kaybedilen suyu yerine koyma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Repovich, günde 2 litrelik bir suya gerek olmadığını belirtti.

Ellerinde su şişeleriyle gezenleri hatırlatan Repovich, çoğu kişinin beslenmelerindeki diğer kaynaklardan da su ihtiyacını karşıladıklarını anlamadıklarını, aşırı suyun vücutta sodyum dengesizliğine neden olabileceğini kaydetti.

İkinci Makale :

Kolesterol çay-kahve sohbetlerinin, ayaküstü muhabbetlerin konusu olmuş durumda. İnsanlar birbirlerine kan kolesterol değerlerinden bahsediyor ve o güne kadar kan kolesterolüne baktırmayanlara bir dost olarak -sen kolesterolüne bir baktır- önerisinde bulunuyorlar. İlaç firmaları ve bu durumdan fayda gören bazı kesimler, toplum eğitimi konusunda büyük bir başarıya imza atarak kolesterol konusunda toplumun önemli bir kesimini istedikleri yöne çekmeyi başardılar. Artık toplumun kolesterol hakkında (bilimsel dayanağı olmasa da) belirli inançları ve ürkütücü masalları var.

Bunlardan birincisi yüksek kan kolesterolü son derece zararlıdır ve damarları tıkar, kalp krizine neden olur. Hele kolesterolün kötüsü (LDL) yüksek iyisi (HDL) de düşük ise siz acınacak haldesinizdir. Üç vakte kadar kalp krizi kaçınılmazdır.

İkincisi, kan kolesterolünüz yüksek ise hemen diyetteki yağları azaltmalı ve kolesterolden fakir beslenmeye başlamalısınız. Böylece vücudunuza giren kolesterol miktarı azalacak ve bu da kan kolesterol düzeylerinin düşmesine neden olacaktır. Eğer bunu başaramaz iseniz mucize ilaçlar sizi beklemektedir.

Birincisi kolesterol düşürücü güçlü ilaçlardır ki; çok pahalıdırlar ancak kolesterolünüzü hızla düşürürler; ve siz sağlığınıza kavuşursunuz. Bu yolun doğal olmadığını düşünenleri ise marketlerin raflarında mucize bir ürün beklemektedir. İçinde bolca bitkisel stanol olan yani kolesterolü düşüren süt ürünleri. “Hergün mutlaka” kullanırsanız sağlıklı olmanız ve düşük kan kolesterolüne sahip olmanız garantidir. MASAL BÖYLE DEVAM EDER GİDER. BİRKAÇ CILIZ SES “K I R A L Ç I P L A K” DİYE BAĞIRSA DA PEK SESLERİNİ DUYAN OLMAZ. ÇÜNKÜ DUYMAK İÇİN TELEVİZYONUN SESİNİ KISMANIZ GEREKİR.

Oysa masalın tadını kaçıracak bilimsel veriler hiç de uzaklarda değildir. Örneğin, sağlık sektöründe çalışanlar için bir referans; biyokimya biliminin en kıymetli kitaplarından bir tanesi Lippincott Biyokimyadır. Bu kitabın 3. baskısının 362. sayfasında yiyeceklerle alınan kolesterolün kan LDL düzeylerine etkisi bir grafikle gösterilmiştir.

Bu bilgiye göre günlük kolesterol alımınız 50-900 mg arasında yaklaşık 20 kat değişse bile kan kolesterol düzeyiniz sadece %5-10 artmaktadır. Öyleyse niçin kolesterol almaktan bu kadar korku(tulu)yoruz?…

Üçüncü Makale :

Belki artık duymaktan bıktınız, ancak yağlar konusunda bilimin söyleyeceklerine kulak vermelisiniz. Yıllardır zihnimizde yer eden, sıvı yağlar zararsız katı yağlar zararlı düşüncesini yıkmanın zamanı geldi geçiyor.

Şimdi son gelişmeler ışığında yeniden yağlara bir göz atalım. Sıvı yağların tamamının sağlıklı ya da en azından zararsız olduğu kesinlikle doğru değil. En başta ayçiçek yağı olmak üzere mısır yağı ve soya yağında bazı sorunlar var. Birincisi bu yağlar rafine edilirken yüksek ısıya maruz kaldıkları için yağların bir kısmı oksitleniyor ve yağların yapısı bozuluyor, bu bozulma ile trans yağ miktarı artıyor. Bu nedenle tüketimlerinin mümkün olduğunca kısıtlanması gerekiyor. Soya yağı ile ilgili sorun biraz daha farklı; soya bitkisi içinde bol miktarda fitoöstrojen içerir ve bu maddeler özellikle erkeklerde uzun dönemde bazı olumsuzluklara neden olabilir. Uzak Asyanın temel yiyeceklerinden bir tanesi soyadır. Bu bölgenin erkeklerinin ortalamanın altında kıllı olmaları ve seslerinin ince olmasının bir nedeni olarak bu soyanın içindeki kadınlık hormonu olduğu kabul edilir. Bu nedenle bilindiği kadar sağlıklı bir ürün değildir.

Gelelim tüm katı yağlar zararlıdır kandırmacasına. Medya ve televizyonların da etkisi ile yıllardır iki şeyden kaçtık; tereyağı ve hayvan yağları. Öyle ki yumurta gibi dünyanın en mükemmel besinlerinden bir tanesi bile bir dönem içindeki kolesterolden dolayı kötü olarak algılandı. Oysa sonra iki şeyin farkına vardık: Birincisi diyetle alınan kolesterol miktarı ile kan kolesterolü arasında çok az ilişki vardı. Yani yediklerimiz kan kolesterol düzeyine etki etmiyordu.

İkincisi tereyağı ve hayvan yağları katı olduğu için gidip damarlarımıza yapışıyor ve onları tıkıyor zannettik. Çünkü bu yağlar katı idi ve vücutta da kolaylıkla katı hale gelebilirdi. Oysa gerçek öyle değildir. Bu iki tip yağ doğal yağlardır ve kesinlikle makul düzeyde tüketilmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Sadece yağlar yüksek kalori içerdikleri için miktarına bu nedenle dikkat edilmelidir. Gerçekten yüksek düzeyde hayvan yağı tüketen toplumlarda kalp hastalığı riskinin hiç de yüksek olmadığı ancak bu toplumların genel beslenme alışkanlıklarının da tamamen doğal olduğu ve bizler gibi rafine gıdalar yemedikleri de unutulmamalıdır. En düşman yağ listesinin birinci sırasında ise bir değişiklik yok ve margarinler sağlığa zarar konusunda birinciliği kimseye kaptırmıyor. Margarin insanoğlunun en tehlikeli ve zararlı buluşlarından bir tanesidir. Ancak medyanın gücü bize bu canavarı dahi masum gösterebilmektedir. Margarinleri hangi vakıf desteklerse desteklesin, içine ilave ne konursa konsun listedeki yerleri değişmeyecektir.

One Response to SAĞLIĞI TEHDİT EDEN ÖNEMLİ KANDIRMACALAR…

  1. sukran diyor ki:

    Ozellikle yaglar konusundaki aydinlatici bilgilerden dolayi tesekkurler. Yumurta yemektende korkmiycam artik.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>