☛Heroin, ilk kez 1874 yılında morfinden elde edilmlştir. İlk kez sentezi de Almanyada Bayer firmasında Felix Hoffman tarafından 1898 yılında gerçekleştirildi.
Önemli bir uyuşturucu olan Heroinin kökeni afyon bitkisidir (papaver somniferum). Bu bitkinin tohumlarını taşıyan meyvalarının çizilmesi yoluyla elde edilen süt benzeri sıvıdan morfin elde edildikten sonra bir dizi kimyasal işlem uygulanarak morfinden de Heroin yapılır. Bunun kimyasal adı diasetil-morfin’dir. Formülündeki bu diasetil grubu opyum alıcılarına (receptors) morfinden daha hızlı ulaşımı sağlar. Ayrıca heroin hücre zarını oluşturan lipidlerde kolayca eridiğinden sinir hücresi içine hızla girer. Sonuç olarak Heroin güçlü zehirlenme etkilerini morfinden 2 ya da 3 kez daha hızlı, daha etkili olarak gösterir.
Heroin beyaz, bazan boz renkli toz bir maddedir. Kullanıcının eline saf olarak ulaştırılmaz. Süt tozu, şeker, kabartma tozu, procain ya da lidocain (local anaztezistler), nişasta, dahası çamaşır deterjanı, stiriknin ile harmanlanarak piyasaya sürülür. Böylece kullanıcının eline ulaşan heroin’in saflığı, karıştırılan maddelerin oranına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. İçine karıştırılmlş olan bütün bu maddeler, damara enjeksiyon yoluyla alınırsa, ayrıca çok tehlikelidirler.
Damardan alınmanın doşında heroin tütün gibi içilerek ya da toz olarak burna çekilerek kullanılır. Heroin damara veriliyorsa 7 – 8 saniyede, cilt altına ya da kas içine enjekte ediliyorsa 5 – 8 dakikada etkisini gösterir. Etkisi bir ya da iki saatte geçer. Damara enjekte edildiğinde su ile karıştırılıp ısıtılır. Bağımlılar bazan günde 4 kez ya da daha fazla sayıda enjeksiyon yaparlar.
Heroin’in kısa sürede görülen etkileri şunlardır :
♦ Ağrılar azalır
♦ Ağız kuruluğu
♦ Cilde kan hücumu, sıcaklık hissi
♦ Kollarda, bacaklarda ağırlaşma hissi
♦ Mental işlevlerde bulutlanma
♦ Kalb yavaşlaması
♦ Solunum da ciddi biçimde yavaşlar
♦ Kısa euphorie (kendini iyiy hissetme verir
♦ Bulantı
♦ Sakinleşme
♦ Anksiete’nin (endişe) azaması
♦ Hipotermi (vücut ısısının düşmesi)
♦ Solunum azalması
♦ Öksürüğün azalması
♦ Ölüm. Yüksek doz sonucu, solunum problemleriyle komaya neden olur.
Bunların dışındaki tehlikeli etkileri :
♦ HIV/AIDS iğne kirliliği yüzünden bulaşabilir
♦ Zehirlenme. (Katkı maddelerine bağlı olarak)
♦ Hepatitis (karaciğere kötü etki)
♦ Deri enfeksiyonları. Ard arda yapılan bir çok enjeksiyondan
♦ Öteki bakteri ya da virus enfeksiyonları
♦ Beyin felci riskinin artması
♦ Venlerin kollapsı (çökmesi)
♦ Akciğer enfeksiyonları
Heroin’in uzun sure kullanımında görülenler :
♦ Beyinde nörokimyasal, moleküler değişikliklere yol açar
♦ İleri derecede bağımlılık yapar
♦ Yoksunluk belirtileri, son alımdan bir iki saat sonrasında kendini gösterir. 24 – 48 saat sonra en üst düzeye varır. Bir hafta sonra sona erer. Bazılarında yoksunluk belirtileri aylar boyu sürebilir. Yoksunluk belirtileri ölüme neden olmaz. Ama gebelerde dölütün ölümüne yol açar.
Heroinden yoksunluk belirtileri şunlardır :
♦ Huzursuzluk
♦ Kas ile kemik ağrıları
♦ Uykusuzluk
♦ İshal
♦ Kusma
♦ Soğuk olarak cilde kan hücumu
♦ Cilt yolunmuş tavuk derisi gibi olur
♦ Eşuyumsuz bacak hareketleri
Heroinomanların bir bölümü, bağımlıların deyimiyle “ altın doz “ değerindeki çok yüksek dozda heroini damarlarına enjekte ederek yaşamlarına son verirler. Bunun nedeni artık bu sefil yaşama dayanamamak mıdır?… Yoksa bir anda şimdiye kadar olandan daha fazla hazza mı ulaşmaktır?… Ya da bundan sonra artık heroin almak için para bulamayacağına karar vermiş olmak mıdır?… Bu bilinemiyor.
☛Almanyanın Hannover kentinde çalışan eczacı Friedrich Wilhelm Adam Serturner, 1805 yılında amonyaklı bir eriyik yardımıyla afyondan MORFİN’I ayırdı. Yaptığı hayvan deneyleri sonucu bu maddenin uyku verdiğini bularak Yunan mitolojisinde uyku tanrısının (Morpheus) adından esinlenerek bulduğu maddeye morfin addını vermiştir. Serturner morfinle yaptığı araştırmaları, 1812 yılında, “Afyonun Analizi” adı altında yayınladı.
Haşhaş bitkisinden çıkan afyon somunundan elde edilen morfin, morfin hidroklorür ya da morfin sülfat tuzu olarak kullanılır. Morfin hidroklorür, beyaz ince uzun kristaller biçiminde olup, suda % 25 oranında, alkol ile gliserinde ise kolayca erir. Morfin sülfat, beyaz kuştüyü gibi yumuşaktır. Suda % 15 oranında, alkol ile eterde daha düşük oranda erir.
Morfin afyonun içinde doğal olarak bulunan bir alkoloiddir. Afyonun üretildiği bölgeye, özellikleriyle niteliklerine bağlı olarak içinde % 8 – 20 oranı arasında morfin bulunabilir. Genel olarak % 14 – 15 arasında morfin içeren afyonun iyi, beğenilir olduğu Kabul edilir.
Morfin, başlangıçta ağrı keser, yalancı neşe verir (euphoria). Bazan bir kimse gerçekten hastadır, kendisine morfin yapılır. Bu ilacın etkisinde kalır. Hastalığı geçse bile morfin kullanmak ister. Böylece de alışır. Bazan da merak ederek, morfin kullanan arkadaşının ikramını Kabul eder ya da kötü niyetli kişilerin tuzağına düşer. Bu kötü niyetli kişiler saf insanları morfine alıştırarak hasta ederler. Sonra da ellerindeki morfini yüksek fiatlarla onlara satarak çok yüksek kazançlar sağlarlar. Yaptırmak istedikleri birtakım kötü doğalı işleri onlara yaptırabilirler.
Morfinamanların, çoğunlukla tıp alanında çalışanlardan oluşması ilginçtir. Bunun nedeni, tıpla ilgili alanlarda çalışanların kolaylıkla morfin elde etme olanağının bulunması olasılığıdır diye düşünülebilir.
Morfin genellikle enjeksiyon yoluyla kullanılır. Yapılan enjeksiyondan sonra, ağrı sızı var ise bunlar kaybolur. İçinde bulunulan korku, endişe (anksiety) ya da ruh sıkıntıları gider. Yalancı bir keyif hali başlar. Fakat bu keyif hali hiç bir zaman uzun sürmez. Ağrılar, sızılar, kötümserlik, ruh sıkıntıları eskisinden daha fazla olarak yeniden geri gelir. uyuşukluk, sersemlik, halsizlik, uyuklama hali başlar. İnsan bir şeyler düşünemez olur. Vücudu kırgın, sanki dövülmüş gibi yorgundur. Haraket etmeye gücü yoktur. Kalb çarpıntısı başlar, soğuk terleme olur, eller ayaklar buz kesilir, ağız kurur, eklemler ile belde yeğin ağrılar oluşur. Ölecekmiş gibi bir hryrcanla korku içinde çırpınmakta, artık morfinsiz hiç bir şey yapamamaktadır.
Bütün bunlardan kurtuluş için çareyi yeniden morfin kullanmakta arar. Morfin bulamazsa kriz geçirmeye başlar. Cebinden çıkardığı kirli şırıngayı, olduğu gibi büyük bir ustalıkla kendisi yapacaktır. İğneyi pantolonunun üstünden ya da etekliğinin altından bacağının rastgele bir yerine batırır. Bu yüzden her tarafı yara, bere içindedir. Morfinden 5 – 10 dakika sonra bu çok sıkıntılı, kötü hal biraz olsun geçebilir. Böylece morfin zehiri artık zamanla yetmez olur. Miktarını arttırmak zorunda kalır (tolerance).
Kitaplardan Alınmış olduğu sölenen bu yazılara aynen katılıyorum…1 Seneden fasladır eroinman olarak yaşıyorum..Burda yazanların hepsi aynen doğru da bi exik var…nasıl kurtulunulur.?????
Etkisi en az 4 ile 6 saattir. Yanlis bilgi.